Viski Nasil Yapılır

Viski Nasıl Yapılır?

Dünyaya hükmeden içkilerin başında gelen viskinin üretimini pek çok kişi merak ediyor. Bu yazımızda sizlere viski üretimi hakkında detaylardan bahsedeceğiz.

Viski nasıl yapılır? Sorusunu cevaplarken üç ana konuya dikkat etmek gerekiyor. Su, tahıl ve maya en önemli noktalardır. Sizlere adım adım viski üretimini temel olarak anlatacağız. Türkiye’de pahalı bir içki olan viskinin yapımı çok zor değildir. Viski nasıl yapılır? sorusu birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. 2020 yılı sonrasında artan vergiler birçok viski severi, evde viski yapma konusunda araştırmaya itmiştir. Evde içki yapımı düşündüğünüzden daha kolaydır. Ancak yapılacak içki için kullanılacak ürünlerin güvenilir olması gerekir. Ölümle sonuçlana içki vakalarının tamamında etil alkol yerine metil alkol kullanılmıştır. Etil alkolü güvenli yerlerden satın alarak sizde içkinizi yapabilirsiniz. Bununla beraber viski kiti satın alarak evde viski yapımını daha kolay hale dönüştürebilirsiniz.

Viski Yapımında Kullanılan Malzemeler

Viski damıtılmış alkollü içecekler arasında popüler içkilerden bir tanesidir. Yapımında kullanılan malzemeler genel olarak aynıdır. İçkinin yapılışı votka ile çok benzerlik göstermektedir. Fakat aralarında bazı küçük temel farklar yer almaktadır. Özellikle olgunlaşma sürecinde birbirinden tamamen ayrılırlar. Viskinin olgunlaşma süreci meşe fıçılar içerisinde 10-12 yılda tamamlanmaktadır. Viski yapımında meşe fıçısının önemi büyüktür.

Fermantasyon

Her alkollü içkide olduğu gibi viski üretimi yaparken fermantasyona önem verilmesi gerekir. Fermente işlemi mayanın şekeri etil alkole çevirmesidir. İlk olarak arpa, çavdar ya da buğday gibi tahıl ürünleri öğütülür. Tahıl ürünlerinin boyutları küçüldüğü zaman içerdikleri maltoz şekeri kolayca açığa çıkar. Öğütülmüş tahılın üzerine yüksek sıcaklıkta su dökülür. Suyun kaynar halde dökülmemesi tavsiye edilir. İyice karıştırılan tahıl maltı lapa duruma gelir. Bu sırada içerisinde bulunan maltoz şekeri miktarını ölçmek için hidrometreden destek alınır.

Ölçme işlemi tamamlandıktan sonra maltoz şekeri içeren suyun üzerine biraz mayası eklenir ve kabın ağzı kapatılır. Bu kaba hava geçirmemesi için özel bir kilit uygulanır. Hava kilidinin takılmasının temel sebebi bira mayasının oksijenli ortamda alkol üretmemesidir. Biradan farklı olarak viski yaparken şerbetçiotu kullanılmaz.

Damıtma

Kap içerisinde bulunan mayalı arpa maltı suyu 5 gün kadar beklendikten sonra damıtma aşamasına geçilir. Damıtma uygulamasının şekli üreticiye göre farklılık gösterebilir. Genel olarak su ile alkolün kaynamaya başladığı sıcaklık farkı kullanılır. Fermantasyon esnasında metil alkolde açığa çıkmaktadır. Damıtma uygulamasında ilk olarak fermente edilmiş suyun içerisinde metil alkol atılmalıdır. Metil alkolün kaynama sıcaklığı 65 derecedir.

Damıtma kazanına konulmadan önce süzdürme işleminden geçirilen fermente su, damıtma kazanında ısıtmaya başlandığında kısa sürede kaynar. Bu kaynama sırasında açığa çıkan buhar distilasyon borusundan geçer ve başka bir kapta sıvı formuna dönüşür. Burada karşımıza ilk çıkan sıvı metil alkoldür. Daha sonra tekrar kaynamaya başlayan sudan bu sefer etil alkol geçer. Buharın suya dönüştüğü kaptaki sıvı alınarak aynı işlem 90-100 kez tekrar edilir. Normalde alkollü içecek 3-4 kez damıtılıyorken viski 100 kez damıtılmaktadır.

Fıçılama ve Olgunlaşma

Damıtılmış etil alkol meşeden yapılmış fıçılarda ortalama 10-12 yıl kadar bekletilmektedir. Bu işlem viskiye kokusunu, tadını ve aromasını vermektedir. Meşe ağaçlarının tamamı viskiye farklı bir aroma, koku ve tat kazandırır. Dönem sonunda ise viski şişelenir ve satışa sunulur. Arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan bu içki dünyanın en popüler içkilerinden bir tanesidir.

Viski genel olarak sek veya buz konularak içilir. Viski kokteyl içkisi değildir. Viski içmek ayrı bir kültürdür. Yarım bardak viski içerisine bir ya da iki tane buz koymanız yeterli olacaktır. Malt viskilere ise buz konulması önerilmez.