Kendi Viskimi Nasıl Yaparım?

Birçok kişi viski nasıl üretilir sorusuna yanıt arıyor olabilir. Temel olarak gerekli malzemeleri temin ederek yapım aşamasına geçebilirsiniz.

Viski Üretimi Yapılan Yer

En çok üretildiği yer olarak viskiler damıtım evleri İskoçya’da yer almaktadır. Viskilerin üretiminde fıçıda olgunlaşma aşaması çok uzun sürdüğü için evde yapımı genellikle gerçekleşmemektedir. Fıçıda olgunlaşma kısmı viskinin tadının güzelleşmesi adına en önemli kısımdır. Fakat genel olarak yapım aşamaları hakkında bilgi edinmek, çeşitli tesislerde nasıl üretildiğinin farkına varılması önemlidir. Bu alanda çalışmak isteyenlerin, doğru içki üretimi yapmak adına detaylarının bilinmesi gerekmektedir.

Viski Üretiminin Aşamaları 

Viski üretimi yapılırken genellikle beş önemli aşamadan geçilmektedir. Bu aşamalarda öncelikle maltalama yapılır. Yani arpaların ıslatılarak çimlendirilmesi ile başlayan süreç gerçekleştirilmektedir. Arpaların alt kısımdan turba yakılması, sıcak havalarla üflenerek kurutulması işlemi en baş aşamadır. Bu işlem yapıldığında lapalamaya geçilir. Maltalanmış arpalarda lapalama işlemi sıcak suyla karıştırılarak işlemler yapılır. Elde edilen lapaların bir sonraki aşaması mayalama işlemidir. Fermantasyon olarak da bilinen mayalama işleminde şekerin maya ile etkileşime girmesi ve alkole dönüşmesi durumu vardır.  Yani bir çeşit kimyasal etkileşim söz konusudur.    Alkol oluşmaya başlar, karbondioksit ve ısı açığa çıkar.

Oluşan yeni karışımdaki alkol oranı çok düşüktür.  Yükseltilebilmesi için de yeni bir aşama gerekmektedir.   Bu da ester, fenol gibi moleküllerin eklenmesi ile gerçekleşir. Fermanstasyon esnasında oluşan bu durumda koku ve tat karakteri elde edilmiş ve kendine özgü bir işlem yapılmış olur. Bu karışımda dev tencere bakır kazanlara yerleştirilerek bir yöntem ile beraber sudan ayrılır. Hızlı bir buharlaşması olan alkolle beraber birkaç kere tekrar işlemi yapılmaktadır.  Bakırın kimyasal özelliğine de bağlı olarak viski tadı ve konsantrasyonu değiştirebilmek de mümkündür.

Kendi viskimi nasıl yaparım sorusu içinaşamasında dinlendirme ve olgunlaştırma işlemleri fıçıların içerisinde gerçekleşmektedir. Bu hazırlanan içkinin viski olarak tanımlanabilmesi için 3 sene kadar bekletilmesi olgunlaşması son derece önemlidir. Burada önemli olan nokta dinlenme sürecinde her sene fıçı içerisinde yer alan sıvıdan küçük bir kısmı buharlaşmaktadır. Bu miktar yaklaşık olarak %2-3’lük bir kısımdır.

Viski Çeşitleri Olmasının Nedeni Nedir?

Viski çeşitlerinin olmasının nedeni malzemeler aynı olmasına rağmen işlemlerde farklılıklar görülmesidir. İşlem süreci basit olmakla beraber yüzlerce farklı türde tadı kokusu rengi değişik viskiler olmasının nedeni turbanın çıkarıldığı alanlardır.  Deniz kıyısı civarında olan yerlerde turban, yosun ve iyot açısından farklılık yaratabilmektedir. Duman isi, iyot ve yosun açısından güçlendirilmiş olan yosunlar genellikle daha karmaşık ve kendine özgü bir özellik barındırır.  Bu gibi etkenler dışında suyun saflığı, sıcaklık derecesi ile birçok faktör de belirleyici olmaktadır. Hatta imbik şekli, bu şeklin üzerinde yer alan çizikler, göçükler viski tadında etkili olmaktadır.

 Viskiye Aroma Katılır mı?

Kendi viskimi nasıl yaparım sorusuyla alakalı aroma konulması veya konulmaması merak konusudur. Viskilerin cin ve votka gibi alkollü içeceklerdeki gibi aroma durumu yoktur. Fakat tadı değiştirici meçe fıçılarının içinde yakılma durumu vardır. Tadı belirgin değişen viskilerle alakalı genel bir görüş olarak viskinin kokusu %70-80 oranında fıçı tarafından belirlenmektedir. Yani genel bir kullanım olarak düşünüldüğünde üretim esnasındaki malzemeler içerikten daha baskın anlamına gelmektedir.

 Viski Fiyatları Neye Göre Değişir?

Viskiler şarap gibi şişede bekleyince değer kazanmamaktadır.  Bekleyen viskilerin zaten bir kısmı azaltılıştır. Bekletildiği yer vs. için değer değişmektedir. Bu değişim konusunda kapsamlı bir değerlendirme yapılarak viski fiyatları oluşturulur. Kapsamlı hazırlıklarda viski değeri artacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.